· 

Groen moet je doen: 8 tips om vaker plantaardig te eten

Plantaardig eten is hot. Steeds meer mensen kiezen voor een groener eetpatroon: vegetariërs, veganisten en flexitariërs. Dat is niet voor niks, want het heeft veel voordelen. Voor het dierenwelzijn en het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Plantaardig eten is meer dan alleen ‘groenvoer’. Je hoeft echt geen gras te eten. Plantaardige maaltijden kunnen net zo lekker zijn als jouw bordje lasagne bolognese. Steek er gewoon een beetje tijd in.

Ik zeg: groen moet je vaker doen!

 

Groen moet je doen

Voor je gezondheid is het vaker vervangen van dierlijk voedsel door plantaardig voedsel erg gunstig. Door wat minder vlees en zuivel(producten) te eten en juist vaker voor volkoren granen, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers te kiezen, verlaag je het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Let wel op, plantaardig eten betekent niet per definitie dat je gezonder eet. Plantaardige producten kunnen net zo goed calorierijk of rijk aan suikers zijn. Kijk daarom altijd even op het etiket!

 

Mis ik geen belangrijke voedingsstoffen?

Wanneer je ervoor kiest om af en toe geen vlees, vis, ei en zuivel(producten) te eten, hoef je je geen zorgen te maken over een tekort aan voedingsstoffen. Kies je er echter voor om volledig vegetarisch of veganistisch te gaan eten, let er dan op dat je voldoende eiwit, vitamine B12, vitamine B1 en ijzer binnenkrijgt. Wanneer je als vegetariër of veganist fanatiek sport is het extra belangrijk om hier op te letten.

 

8 tips om vaker plantaardig te eten

Is het moeilijk om vaker plantaardig te eten? Nee. Is het minder lekker? Nee. Duurder? Hoeft ook niet! Het belangrijkste is dat je er aandacht aan besteed. Een bord met alleen maar bonen is natuurlijk niet echt smaakvol. Als je je een beetje verdiept is een plantaardig eetpatroon niets moeilijker dan een ‘dierlijk’ eetpatroon. Met deze tips help ik je hopelijk op weg om wat vaker voor groen te kiezen!

 

1. Vlees-, vis en ei vervangers

Vervang vlees, vis en ei voor een plantaardige vleesvervanger. Het beste kies je voor peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, etc.), tofu of noten. Je kunt ook voor kant-en- klare vervangers kiezen, de supermarkten hebben tegenwoordig talloze opties in de schappen liggen. Van burgers en ballen tot aan reepjes en stukjes. Kijk wel even op het etiket: niet alle kant-en-klare vervangers zijn een gezonde keuze, doordat er vaak veel toevoegingen als zout en suiker in zitten. Vind je het lastig om geen eieren meer te eten? Maak eens scrambled tofu (zelfde als met eieren, alleen dan met tofu). Of probeer eens ander lekker beleg, zoals avocado en hummus. Vervang in baksels het ei door appelmoes of een geprakte banaan, dit werkt ook prima.

 

2. Zuivelvervangers

Vervang zuivel voor een plantaardige variant. Koemelk, yoghurt of kwark vervang je het beste door soja- of amandelproducten. Kies liever geen haver- of rijstmelk, deze bevatten minder voedingsstoffen. Neem liever ook geen zuivelvervangers op basis van kokos, deze zijn rijk aan verzadigd vet. Kies bij plantaardige zuivelvarianten voor de ongezoete variant. Ben je kaasverslaafd? Dat is best lastig bij plantaardig eten. Probeer eens veganistische kaas, deze kun je zelf maken of kopen bij biologische supermarkten, maar smaakt wel wat anders. Beter van smaak zijn edelgistvlokken, deze hebben een kaas-nootachtige smaak en kun je makkelijk over gerechten strooien.

 

3. Groenten de hoofdrol

Zorg dat groenten de hoofdrol spelen op je bord. Ongeveer de helft tot driekwart is een goede richtlijn. Vul de rest aan met granen, noten en/of peulvruchten.

 

4. Maak het lekker!

Gebruik veel kruiden (vers of gedroogd) om je maaltijden mee op smaak te brengen. Denk ook aan lekkere toevoegingen als knoflook, pepers, avocado, pindakaas en hummus. Deze maken je maaltijd smaakvoller en zijn ook nog eens gezond.

 

5. Doe inspiratie op en experimenteer

Geen inspiratie om te koken? Maak handig gebruik van internet. Google is your friend! Er staan talloze recepten online voor het bereiden van lekkere plantaardige maaltijden. Probeer gewoon eens wat uit en experimenteer met verschillende soorten groenten, vervangers en granen.

 

6. Plan!

Voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je altijd iets te eten in je tas hebt als je onderweg bent. Niks vervelender dan hongerig bij een tankstation stoppen en er vervolgens achter komen dat er alleen frikadellen en kaasbroodjes te verkrijgen zijn. Neem fruit, snackgroenten of noten mee als snack en smeer je broodjes voor de lunch. Lunch of avondeten kun je ook prima meenemen in een bakje. Teveel werk? Neem dan eens restjes avondeten van gisteren mee of kook in het weekend vast extra vooruit en vries dit in bakjes in. Zo heb je altijd iets voor het grijpen!

 

7. Stapsgewijs

In één keer helemaal geen vlees of zuivel eten is een gigantische stap. Dat doe je niet zomaar, en je hoeft natuurlijk ook niet volledig plantaardig te eten. Kies er in eerste instantie bijvoorbeeld voor om alleen plantaardige snacks te nemen, of begin eens met 2 keer per week een plantaardige lunch.

 

8. Daag jezelf uit!

Doe eens mee aan de VeggieChallenge of de VeganChallenge! Hierbij doe je gedurende een aantal weken mee aan vegetarisch of veganistisch eten en je ontvangt gedurende deze periode allerlei lekkere recepten en tips. Dit is een erg leuke manier om kennis te maken met plantaardig eten. Vind je het niks? Dan stop je er gewoon mee. Maar wie weet vind je het juist fantastisch en wil je straks niets anders!

Reactie schrijven

Commentaren: 0