· 

Verantwoord barbecueën én genieten: zo doe je dat!

Barbecueën gaat vaak gepaard met veel, lekker eten. Stokbrood met kruidenboter, vlees, sausjes en de nodige biertjes of wijntjes. Een reden om je doelen voor de zomer uit het oog te verliezen? Echt niet. Barbecueën kan lekker én verantwoord zijn!

 

Een barbecue kan voor mensen een heel obstakel zijn wanneer ze wat kilo’s kwijt willen of simpelweg gezonder willen eten. Maar dat is nergens voor nodig. Door bewuste keuzes te maken wordt jouw barbecue gewoon een verantwoorde maaltijd. Ik geef je wat tips, zodat jij met een goed gevoel kunt genieten op de volgende barbecue.

 

1. Kies bewust je vlees

Dol op vlees? Ga voor kip, kalkoen, biefstuk of varkenshaas. Dit zijn wat magere vleessoorten. Laat dat speklapje liever liggen. Vervang vlees ook eens door een stukje vis in folie of een spies met garnalen. Vegetariër? Vegetarische burgers of balletjes doen het ook prima op de barbecue.

 

2. Beperk de hoeveelheid stokbrood

Herken je dat? Voordat het vlees klaar is, heb je al snel een half stokbrood met kruidenboter naar binnen gewerkt. Niet echt aan te raden als je verantwoord wilt barbecueën. Neem een paar stukjes, en stap dan over op bijvoorbeeld salade.

 

3. Let op met sausjes en smeersels

Kies gerust een sausje voor bij je vlees, maar hou het bij één eetlepel. Sauzen en smeersels bevatten al snel veel calorieën. Nog beter is om de sausjes te laten staan. Kies in plaats daarvoor voor kruiden. Hiermee kun je je eten ontzettend lekker op smaak maken!

 

4. Drink meer water, minder alcohol

Water is uiteraard de allerbeste keuze. Maak er een lekker drankje van door vers fruit, komkommer en munt toe te voegen. Toch graag een biertje erbij? Geen probleem, maar ook hierbij geldt: hou het beperkt.

 

5. Ga los met groenten

Eet zoveel mogelijk groenten! Neem een flinke schep salade, maak eens spiezen met stukken paprika, champignons en ui of grill eens een hele maïskolf. Ook heerlijk: gegrilde aubergine en courgette van de barbeque.

 

6. Neem fruit als toetje

Zin in een toetje? Kies voor fruit, dat is lekker fris én gezond. Snijd een watermeloen in stukken, maak een fruitsalade van verschillende soorten fruit of grill een stuk ananas op de barbecue. Lekker met een lepel kwark of yoghurt en eventueel een lepeltje muesli.

 

Kortom, door slimme keuzes te maken, hoef je bij een verantwoorde barbecue echt niet al je favoriete eten te laten staan. Je hoeft ook niet per se minder te eten. Integendeel, als je een speklapje inruilt voor kipsaté, kun je gerust twee stokjes kipsaté nemen. In onderstaand voorbeeld zie je twee verschillende menu’s voor een barbecue met daarbij het aantal calorieën per menu. Qua hoeveelheid eten is er niet veel verschil, maar toch bevat het linkermenu het dubbele aan calorieën. Welk menu zou jij kiezen?

 

1 stokje kipsaté

1 hamburger

1 speklapje

1 eetlepel cocktailsaus

1 eetlepel satésaus

4 stokbroodjes met kruidenboter

3 biertjes

1 opscheplepel rauwkostsalade (zonder dressing)

1 cornetto

 

2 stokjes kipsaté

1 biefstukje

1 gegrilde maïskolf

1 eetlepel satésaus

2 stokbroodjes

1 biertje

2 glazen water

2 opscheplepels rauwkostsalade (zonder dressing)

1 flink stuk watermeloen

 

1617 kcal

805 kcal

 

Hopelijk geeft dit blog jou een beetje inzicht hoe je bewust kunt omgaan met keuzes op een barbecue. Gebruik je boerenverstand, maar ga vooral ook uitgebreid genieten. Want daar draait het natuurlijk het meeste om!

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0