· 

Eten na 20:00: wel of niet doen?

Je zit 's avonds op de bank, het is een uurtje of 20:30. Het ultieme moment om nog even wat te snacken. Gezellig, voor de tv, eindelijk ontspannen. Toch hoor ik regelmatig mensen om mij heen zeggen: “Ik eet na 20:00 niet meer hoor, daar kom je van aan”. Maar is dit waar, of is het pure onzin? Ik leg het je uit!

 

Calorieën en dagelijkse energiebehoefte

We beginnen bij calorieën. Calorieën leveren de energie die we uit voeding halen om te kunnen leven. Ieder persoon heeft zijn eigen dagelijkse energiebehoefte. Deze behoefte is afhankelijk van je verbruik. Dit is weer afhankelijk van je lichaamsbouw en je dagelijkse beweging. Eet je net zoveel calorieën als jouw behoefte? Dan ben je in energiebalans. Eet je meer calorieën? Dan kom je aan. Eet je minder calorieën? Dan val je af. Zie het als een soort weegschaal, waarbij inname en verbruik gelijk aan elkaar moeten zijn als je op gewicht wil blijven.

 

Verdeling van eetmomenten

Iedereen heeft een andere indeling van zijn dag als het gaat om eetmomenten. Ik raad mensen meestal aan om 3 hoofdmaaltijden te nemen en 3 tussendoortjes, zodat er regelmaat in het eetpatroon zit. Maar, ik vind het nog belangrijker dat je je prettig voelt bij jouw manier van eten. Als jij liever 3 keer per dag eet, moet je dat vooral doen. Stel, je hebt een dagelijkse behoefte van 2100 calorieën. Je kunt dan 3x een maaltijd van 700 calorieën eten, maar je kunt net zo goed 6x een maaltijd van 350 calorieën eten. Met beide keuzes blijf je op hetzelfde gewicht, want het gaat uiteindelijk om het aantal gegeten calorieën per dag.

 

Verbruik je nog energie na 20:00?

Je lichaam verbruikt de hele dag energie. Ook na 20:00 gaat dit gewoon door. Of je nu sport, op de bank ligt of slaapt, jouw lichaam blijft verbruiken om alles in werking te houden. Het is dus een fabel dat je lichaam na 20:00 niks meer zou verbruiken.

 

Eten na 20:00: conclusie

Zoals net besproken, gaat het uiteindelijk om het totale aantal calorieën dat je per dag eet. Daarnaast gaat je lichaam gewoon door met het verbruiken van energie. Het maakt dus niet uit of je na 20:00 nog eet. Zolang je maar niet over je dagelijkse caloriebehoefte heen gaat, blijf je op gewicht.

 

Heb je ‘s avonds trek en heb je overdag weinig gegeten? Of heb je net gesport? Neem dan zeker een avondsnack. Laat wel liever je zak Doritos en borrelnoten in de kast staan. Kies voor een schaaltje kwark of yoghurt, ongezouten noten, volkoren crackers of rijstwafels met gezond beleg, snackgroenten met een dipje of wat olijven met een blokje 30+ kaas.

 

Ik eet vrijwel elke dag na 20:00. Dit doe ik omdat ik meerdere kleine maaltijden per dag eet, maar vooral omdat ik het lekker vind om ontspannen op de bank iets te eten. Mijn keuze is de laatste tijd vaak een schaaltje magere kwark met aardbeien en 2 rijstwafels met pindakaas.

 

Wat is jouw favoriete avondsnack?

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0