· 

Eerst water, de rest komt later!

Voldoende drinken is belangrijk, dat wist je waarschijnlijk al. Vooral met deze tropische temperaturen kan een extra glaasje water geen kwaad. Maar waarom is voldoende drinken zo belangrijk voor een gezond lichaam? En hoe kom je dan dagelijks aan de aanbevolen hoeveelheid? 

 

Vocht in ons lichaam

Ons lichaam bestaat grotendeels uit water. Een mannelijk lichaam voor ongeveer 60%, een vrouwelijk lichaam voor ongeveer 50%. Het vocht verdeeld zich over ons hele lichaam, waarbij het grootste deel in onze cellen en weefsels zit. Je lichaam wil graag de hoeveelheid vocht in balans houden. Dit kan het lichaam automatisch. Als je bijvoorbeeld veel vocht verliest door zweten, krijg je vanzelf een dorstgevoel, waardoor je weer gaat drinken. Het is van groot belang dat je aanvult wat je aan vocht verliest. Op deze manier blijft je lichaam optimaal functioneren.

 

Waarom voldoende drinken?

Vocht heeft verschillende functies in je lichaam. Het is belangrijk voor het oplossen van voedingsstoffen uit eten, zodat deze voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je darmen. Daarnaast zorgt vocht voor de transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in je bloed. Als laatste speelt vocht een belangrijke rol bij het regelen van je lichaamstemperatuur.

 

Drink je langere tijd te weinig? Dan verhoog je het risico op uitdroging. Uitdrogingsverschijnselen zijn o.a. hoofdpijn, minder plassen en zweten, dorst, sufheid, minder elasticiteit van de huid en flauwvallen door een lagere bloeddruk.

 

Hoeveel moet ik dagelijks drinken?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vocht is 1,5-2 liter per dag. Dit is een gemiddelde richtlijn. Wanneer je meer vocht verliest, heb je ook meer vocht nodig. Voor zwangeren en dames die borstvoeding geven is het belangrijk om wat extra te drinken. Zwangeren circa 2 liter, dames die borstvoeding geven tot wel 2,5 liter per dag. Bij langdurige warme dagen drink je het beste 2 liter per dag om je vochtverlies aan te vullen. Sport je intensief? Dan is vocht aanvullen van cruciaal belang, hierbij verlies je soms wel 1-2 liter vocht per uur. Verder is het van belang om wat extra op je vochtinname te letten als je ziek bent, veel zout en eiwit eet of veel alcohol drinkt.

 

Hoe kom ik aan voldoende vocht?

Eerst water, de rest komt later! Water is natuurlijk de beste keuze, drink dit gedurende de hele dag. Vul dit aan met thee en koffie (ongezoet en zwart). Laat frisdranken, sappen en alcohol staan, hiermee krijg je onnodig veel suikers en calorieën binnen.

 

Voor sommige mensen is het best lastig om voldoende te drinken. Een aantal tips op een rijtje om het makkelijker, leuker en lekkerder te maken:

 

--> Voeg fruit, komkommer en/of verse kruiden toe aan je water, en je krijgt een heerlijk verfrissend drankje. Bijvoorbeeld citroen, komkommer en munt of aardbeien en basilicum.

 

--> Maak kleurrijke ijsblokjes met klein fruit, zoals bosbessen, frambozen of granaatappelpitten. 

 

--> Maak gezonde ijsthee. Laat een pot thee (smaak naar keuze) afkoelen en voeg hier fruit naar keuze aan toe. Laat een tijdje trekken en serveer met ijsblokjes.

 

--> Eet waterrijk voedsel. Denk aan komkommer, bleekselderij, watermeloen of een frisse salade voor bij de lunch.

 

--> Zet standaard een glas water of bidon op je bureau of keukentafel. Zo wordt het makkelijker om regelmatig een slok te nemen.

 

--> Nog steeds lastig? Zet om de zoveel tijd een wekker die je herinnert aan voldoende drinken of download een app die je helpt, zoals Herinnering voor water drinken.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0