· 

Springrolls met pindadip

Ze worden ook wel verse loempia’s genoemd en zijn het ultieme Vietnamese streetfood. Ik heb het over springrolls! De basis van een springroll bestaat uit een rijstvel. Dit rijstvel kun je vullen met allerlei soorten groenten, fruit en eventueel kip, garnalen of tofu. Een ideaal gerecht om restjes in te verwerken en waarmee je eindeloos kunt variëren.

 

In dit recept gebruik ik 6 soorten groenten, kipfilet en wat pinda’s voor een lekkere bite. Om het af te maken serveer ik ze met een pindadip. Rollen, dippen en happen maar!

 

Ingrediënten (8 springrolls)

8 grote rijstvellen

150 gram kipfilet

Een halve paksoi

Een kwart komkommer

100 gram sperziebonen

1 grote wortel

50 gram taugé

3 bosuitjes

Handje grofgehakte pinda’s

Handje grofgehakte koriander

1 kippenbouillonblokje (liefst minder zout)

 

Voor de pindadip:

2 eetlepels pindakaas

1 teentje knoflook

1 theelepel sambal

1 theelepel limoensap

Scheutje ketjap manis

100 ml water

 

Bereiding

Los het bouillonblokje op in 1 liter water. Kook hierin de kipfilet gaar. Snijd de paksoi en wortel in kleine reepjes. Haal de uiteinden van de sperziebonen en snijd eventueel doormidden. Blancheer de groenten om de beurt in ruim kokend water. blancheer de sperziebonen en wortel circa 4 minuten en de paksoi en taugé 1 minuut. Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Snijd de bosuitjes in ringen en de komkommer in reepjes. Pluk de kipfilet uit elkaar tot kleine stukjes. Vul een diep bord met warm water. Week hierin het rijstvel voor 30 seconden, totdat het zacht en vormbaar is. Let op, laat het vel niet te slap worden, dan breekt het. Leg het vel op een bord of snijplank en verdeel wat groenten en kip over het midden van het vel. Maak af met wat koriander en pinda’s. Vouw de buitenzijde van het vel naar binnen en rol de springroll voorzichtig op.

 

Meng voor de pindadip alle ingrediënten door elkaar. Serveer in een schaaltje bij de springrolls. Eetsmakelijk!

 

Tips

--> Bewaar de bouillon! Maak hier de volgende dag een soep van, bijvoorbeeld met restjes van de groenten en kipfilet.

--> Serveer ook eens met sojasaus.

--> Vervang de limoensap gerust door citroensap.

 

Voedingswaarden (per rol, zonder dip)

98 kcal

8 gram eiwit

11 gram koolhydraten (waarvan 1 gram suiker)

3 gram vet (waarvan 1 gram verzadigd vet)

1 gram vezels

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0