· 

Sinaasappel- kwarktaart

Een punt van deze kwarktaart is een heerlijk tussendoortje op de eerste herfstdagen. Je proeft de frisse sinaasappelsmaak in de kwark- en topping, de rijke walnootsmaak met een snufje kaneel in de bodem. Het leukste is nog dat deze oranje kanjer volledig verantwoord is. Lekker voor bij de koffie, maar ook een prima keuze voor het ontbijt. Ontbijten met taart, dat is nog eens goed je dag starten!

Ingrediënten

Voor de kwarklaag

500 gram magere kwark (naturel)

2 sinaasappels

2 bananen (flink rijp)

8 blaadjes gelatine

 

Voor de bodem

150 gram rozijnen

80 gram havermout

50 gram walnoten

Snufje kaneel

 

Voor de topping

2 sinaasappels

3 blaadjes gelatine

 

Extra: 20-cm springvorm, mixer, keukenmachine of blender.

 

Bereiding

Bekleed de vorm met bakpapier. Laat de rozijnen even wellen in lauw-warm water. Maal de havermout in een keukenmachine of blender tot havermeel. Laat de rozijnen uitlekken. Hak de walnoten en rozijnen zo fijn mogelijk (kan eventueel met keukenmachine als je deze hebt). Doe het havermeel, de kaneel, de noten en rozijnen in een kom en kneed er een compacte bal van. Voeg eventueel een druppeltje water toe. Druk de bal gelijkmatig uit over de bodem van de vorm en zet in de koelkast.

 

Laat 8 blaadjes gelatine zacht worden in een kommetje water. Rasp 2 sinaasappels en zet de rasp apart. Pers deze sinaasappels vervolgens uit en vang het sap op. Prak de bananen tot moes. Doe de kwark in een kom en voeg hier de bananenmousse en sinaasappelrasp aan toe. Mix kort met een mixer tot een glad mengsel.

 

Verwarm een scheutje sinaasappelsap in een steelpan (niet koken). Doe hier de zacht geworden gelatineblaadjes bij, roer door totdat ze zijn op gelost. Voeg de rest van het sinaasappelsap toe, roer door en voeg toe aan het kwarkmengsel. Haal de bodem uit de koelkast en giet het kwarkmengsel in de vorm. Zet voor minimaal 3 uur in de koelkast.

 

Als de kwark stijf is, kun je de topping gaan maken. Pers 2 sinaasappels uit, vang het sap op en laat de overige 3 blaadjes gelatine zacht worden in een kommetje water. Verwarm een scheutje van het sinaasappelsap in een steelpan. Doe hier de zacht geworden gelatine bij en roer door totdat de blaadjes zijn opgelost. Voeg de rest van het sinaasappelsap toe en roer door. Haal de taart uit de koelkast en giet de topping op de taart. Zet in de koelkast voor nogmaals 2 uur, zodat de topping stijf kan worden. Maak eventueel af met een schijfje verse sinaasappel en snijdt in punten. Smakelijk!

 

Tips

--> De hoeveelheid sinaasappelsap kan verschillen per sinaasappel. Als je ongeveer 150-200 ml sinaasappelsap kunt opvangen uit 2 sinaasappels, zit je goed.

--> Vervang de walnoten in de bodem door andere soorten noten.

--> Vervang de rozijnen in de bodem door dadels.

--> Liever geen gelatine? Gebruik dan agar-agar, een plantaardig bindmiddel.

 

Voedingswaarden (per stuk, bij 8 stukken)

235 kcal

9,6 gram eiwit

37,2 gram koolhydraten (waarvan 8 gram suikers)

4,8 gram vet (waarvan 0,4 gram verzadigd vet)

 

2 gram vezels

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Josine (vrijdag, 22 november 2019 23:40)

  Wat moet er met de sinaasappelrasp gebeuren?

 • #2

  Suzanne (maandag, 25 november 2019 09:37)

  De rasp mag door de kwark en de bananenmoes gemengt worden! Bedankt voor de opmerking, ga ik aanpassen in het recept �

 • #3

  Josine (maandag, 09 december 2019 11:24)

  Aha, bedankt! Ik heb het uiteindelijk bij het sap gedaan, maar daar werd het aardig bitter van ;).

 • #4

  Arjen (vrijdag, 12 januari 2024 13:51)

  Superleuk recept. Voor een wat hogere taart, neem ik 750 gr kwark, 3 sinaasappelen en 3 bananen en 12 blaadjes gelatine. Op de sinaasappeltopping strooi ik nog een laagje extra pure chocola, geraspt.