· 

Onbezorgd genieten van je barbecue? 5 tips!

Barbecueën gaat vaak gepaard met veel, lekker eten. Een reden om je doelen voor de zomer uit het oog te verliezen? Echt niet. Door bewuste keuzes te maken wordt jouw barbecue gewoon een degelijke maaltijd, waar je ook nog ontzettend van kunt genieten. Ik geef je wat tips, zodat jij met een goed gevoel naar de volgende barbecue gaat!

 

  1. Voorafgaand aan de barbecue

Op de dag zelf kun je al heel veel voorbereidend werk doen. Denk vast na over wat er op tafel komt ‘s avonds. Waarschijnlijk sowieso veel vlees, wat salades (aardappel-, huzaren-) en stokbrood met kruidenboter. Als je geluk hebt, vind je er ook nog wat rauwkost en fruit. Één ding is zeker: je kunt overdag maar beter zorgen dat je alvast veel vitamines en volkoren granen binnen hebt, want die ga je ‘s avonds niet binnenkrijgen… Door bij je ontbijt muesli of havermout te nemen, bij je lunch volkorenbrood en tussendoor wat fruit en/of snackgroenten ben jij keurig voorbereid op de avond. Calorieën opsparen is niet nodig, dat is zelfs af te raden. Hierdoor krijg je juist eetbuien in de avond. Eet liever om 16:00 nog een goed voedzaam tussendoortje, anders vlieg je meteen naar de stokbrood met kruidenboter!


  1. Oriënteren bij aankomst

Wat staat er allemaal op tafel? We willen uitgaan van de basis van een avondmaaltijd. Betekent dus: een bron van koolhydraten, een bron van vlees/vis/vervanger en een bron van groenten, met daarnaast ruimte voor nog 1-2 kleine dingen naar keuze (sausje, fruit, stokbroodje).


Loop eerst eens een rondje en kijk wat het assortiment is. Begin altijd met groenten en/of salades, zodat je al een beetje een bodem legt. Blijf liever weg van de huzarensalades en aardappelsalades, want die staan bol van de suikers, vetten en zout. Neem hooguit 1 schepje en laat het daarbij. Schep je bord wél vol met groene salades, gegrilde groenten of wat voor andere groenten dan ook. 


Dan ga je op zoek naar het vlees, de vis of een vervanger.. Kipfilet, kipdijfilet, kip satés, varkenshaas, filetlapjes, biefstukspiesjes, ossenhaas, vis en garnalen zijn allemaal hartstikke goede keuzes. Als vegetariër kun je gaan voor tofu of tempeh-spiesjes, vegetarische burgers, balletjes of falafel. Dit doet het ook allemaal prima op de barbecue.


Als koolhydraatbron zijn gegrilde maïskolven en gepofte aardappelen echte toppers. Dit zijn mooie toevoegingen om je maaltijd compleet te maken. Neem daarnaast maximaal 2-3 stokbroodjes met kruidenboter en 1 eetlepel saus naar keuze, dan ben je mooi in balans! 


  1. Let op de kleintjes

Kies gerust een sausje voor erbij, maar hou het bij ongeveer één eetlepel. Satésaus, knoflooksaus, mayonaise en cocktailsaus bevatten al snel veel calorieën. Beter zijn ketchup, mosterd, sojasaus en zelfgemaakte knoflooksaus of satésaus. Of kies in plaats van saus voor (verse) kruiden, specerijen, knoflook, pepers en ui. Hiermee kun je je eten ontzettend lekker op smaak maken!


  1. Drink bewust

We weten allemaal dat water de beste keuze is. Maar ik begrijp het goed als je ook graag wat anders drinkt. Spreek met jezelf een maximum aantal alcoholische drankjes af en drink voor de rest van de tijd water of een keer een light-frisdrank. Maak van water een lekker drankje door er vers fruit, komkommer en munt aan toe te voegen. 


  1. Toetjes? Tuurlijk!

Zin in een toetje? Kies voor fruit, dat is lekker fris én gezond. Snijd een watermeloen in stukken, maak een fruitsalade van verschillende soorten fruit of grill een stuk ananas op de barbecue (tip: klein beetje rum erover of kaneel). Ook lekker: een banaan in de schil grillen, de laatste paar minuten de schil openen en vervolgens aftoppen met een klein blokje pure chocolade…Yum!


Dus… gewoon genieten met een tikkeltje boerenverstand!

Door slimme keuzes te maken, hoef je bij een barbecue echt niet op een houtje te bijten, Integendeel, als je een speklapje inruilt voor kipsaté, kun je gerust twee stokjes kipsaté nemen. In onderstaand voorbeeld zie je twee verschillende menu’s voor een barbecue met daarbij het aantal calorieën per menu. Qua hoeveelheid eten is er niet heel veel verschil, maar toch bevat het linker menu het dubbele aan calorieën. Welk menu zou jij kiezen?

 

1 stokje kipsaté

1 hamburger

1 speklapje

1 eetlepel cocktailsaus

1 eetlepel satésaus

4 stokbroodjes met kruidenboter

3 biertjes

1 opscheplepel huzarensalade

1 cornetto

 

2 stokjes kipsaté

1 biefstukje

1 gegrilde maïskolf

1 eetlepel satésaus

2 stokbroodjes met kruidenboter

1 biertje

2 glazen water

2 opscheplepels rauwkost

1 grote schijf watermeloen

 

+- 1650 kcal

+- 850 kcal

 

Genieten van lekker eten hoort bij een barbecue. Ga jezelf dus niks ontzeggen, maar wees je bewust van je keuzes. Dat is de sleutel tot succes!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0