· 

Angst om te eten

Ik heb er tijdenlang mee gestruggled. Járen zaten deze gedachten me in de weg.

Mijn brein werd continue geteisterd met zinnen als:

“Oei, past die koek wel in mijn dag?”

“Kloppen mijn macronutriënten nog wel na zo’n appelflap?”

“Ik kan beter geen warme chocomel nemen, dat is zonde van de calorieën”.

 

Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat jij deze gedachten ook hebt.

En heel eerlijk; als ik gestresst ben of geen grip heb op mijn week, dan merk ik dat ik toch stiekem ook weer af en toe zo’n stemmetje in je hoofd hoor kruipen: ‘Zou je dat nou wel doen?’

 

Het is niet fair om jezelf af te straffen om deze angsten. Ze zijn namelijk best reëel, als we kijken naar hoe extreem de dieetcultuur doordraaft in onze maatschappij. Ik heb het dan echt niet alleen over shakes en schema’s, maar ook over de fitnesscultuur, het ideaalbeeld op social media en hoe we over het algemeen opgevoed worden. Want hoe je het ook went of keert: onze ouders weten vaak niet beter dat ‘lijnen’ iets doodnormaals is als je niet blij bent met je (te hoge) gewicht. Of als je wilt aankomen: “Dan eet je toch gewoon meer?”. Gelukkig weet jij inmiddels, hopelijk, dat het niet zo simpel is. 

 

Moeten we het dan maar accepteren dat we die angsten hebben?

Nee, natuurlijk niet. Je zal het wel moeten erkennen en herkennen, maar vervolgens is het zaak om aan de slag te gaan met hetgeen je constateert.

 

Het werken aan deze angsten is een uitdagende klus.

In de theorie zou je zeggen: ‘Ah joh, die ene koek maakt het verschil niet’. Klopt, maar dat makes no sense. Hier is iemand niet mee geholpen. Het gaat namelijk niet om de voeding zelf, maar om het mentale stuk achter de angsten. Waarom ben je zo bang om ‘over de streep te gaan’? Er zijn eindeloos veel factoren die hier een rol in kunnen hebben.

 

Ik maak even een onderscheid tussen angsten die ons aangepraat worden en angsten die we onszelf aanpraten. Weet wel dat die angsten die we onszelf aanpraten, vaak ook voortkomen uit dingen die we eerder gelezen of gehoord hebben van anderen, zoals je vrienden, ouders of wat we geleerd hebben bij eerdere coaches. Ga zelf eens kritisch kijken welke je (bij jezelf) herkent.

 

Angsten die voortkomen uit statements die ons aangepraat worden

Je mag als vrouw circa 2000 kcal eten, als man 2500 kcal → angst om te veel te eten

Je bent gezonder als je slank bent → angst om te veel te eten

Koolhydraatrijk eten maakt je dik → angst voor voedingsstoffen

Wie een BMI>30 heeft moet minder eten → angst om te veel te eten

Snelle suikers zijn funest voor je gezondheid → angst voor voedingsstoffen

Alles wat verpakt is, is slecht → angst voor bewerkte voeding

 

Angsten die voortkomen uit statements die we onszelf aanpraten

Ik ga sowieso overeten als ik dat koekje neem → angst voor controleverlies

Ik ben gelukkiger als ik X kg weeg → angst om te veel te eten

Ik doe er niet toe zoals ik nu ben → gebrek aan zelfliefde

Ik blaas gelijk op van koolhydraten → angst voor voedingsstoffen

Ik kan beter niks in huis halen → angst voor controleverlies

Ik verdien het nu niet → gebrek aan zelfliefde

Ik moet dit compenseren → angst om aan te komen

Ik mag alleen op zaterdagavond snacken → angst voor controleverlies

Ik kan het toch niet twee weken volhouden → gebrek aan zelfvertrouwen

 

Al deze gedachten vormen een bron van angst. Angst is een vorm van ongemak. 

En wat doen wij het liefste met ongemak? Het uit de weg gaan. We willen niet voelen. We worden oncomfortabel van emoties, dus willen we ze het liefst uit de weg gaan waar mogelijk. Dit gaat bij voeding meestal zo gaat:

 

Ik wil graag product X eten → (trigger tot angstgedachte) → angstgedachte vermijden door bijv. ik eet wel een rijstwafel/ik ga wel even flink sporten/ik ga wel eerder naar bed/ik ga wel niet naar die verjaardag → geen voldoening → frustratie/boosheid/teleurstelling.

 

Herhaal je dit cirkeltje weken of maanden lang, dan wordt het je op den duur te veel.

Dit kan twee kanten op gaan. ÓF het klapt met een gigantische eetbui krijgt of jezelf continue overeten, ÓF je zuigt jezelf zo leeg aan het controle houden, dat je een serieus eetprobleem ontwikkelt. 

 

Dat gezegd hebbende, hoop ik dat je je realiseert dat het belangrijk is om die angsten juist serieus te nemen en niét uit de weg te gaan. Merk ze op en doe er wat mee! Ik ga je mijn vijf belangrijkste tips meegeven om vriendschap te leren sluiten met eten, zodat deze angsten meer en meer naar de achtergrond verdwijnen. Let op: oefenen, oefenen en oefenen is het enige wat uiteindelijk resultaat oplevert, dus niet alleen lezen, maar ook ACTIE ondernemen.

 

1. Vervang starre waarden voor flexibele uitspraken

Je moét niks. Een starre manier van denken geeft geen garantie op gezond en goed gedrag. Sterker nog, het zal alleen maar meer ellende opleveren, omdat je helemaal moe wordt van al het moeten. Gebruik woorden als ‘kan’ en ‘mag’. Denk aan: ‘ik mag eten wanneer ik daar oprecht behoefte aan heb’. Of: ‘ik mag altijd een keuze maken die mij goed doet’. 

 

2. Welke taal spreek je tegen jezelf?

Merk op hoe je jezelf behandelt. ‘Ik ben een mislukkeling’ en ‘Ik overeet mij continue’ gaan je niet helpen. Merk het op als je continue negatief tegen jezelf praat, want dit wekt extra angsten op in je hele leefstijl, dus ook op het vlak van eten. Wees lief in je taal en bekijk welke vooruitgang je hebt geboekt of wat je juist wél kan waarderen aan jezelf. 

 

3. Elimineer negatieve invloeden

Vermijd elke vorm van negatieve invloed van buitenaf. Als je merkt dat bepaalde influencers, Instagram-accounts of mensen om je heen jouw angsten versterken, zorg dan dat je regelrecht afstand doet van deze ellende. Waarom zou je jezelf zo kwellen? Omring je met mensen die jou naar een hoger level tillen, in plaats van naar beneden trekken! Durf voor jezelf te kiezen, anders kom je niet van de angsten af. 

 

4. Zet jezelf op een stoel en praat tegen jezelf van een afstandje

Ga gewoon eens het gesprek aan met je gedachten. Is de gedachte dé waarheid? Is dit wetenschappelijk onderbouwd? En zo ja, geldt dat dan voor jou als individu en in jouw huidige context van je leven, of kun je daar eigenlijk helemaal niks over zeggen? Of: praat je je jezelf deze gedachte echt aan, omdat je simpelweg bang bent om uit je comfortzone te komen? Wat als je béter en fitter wordt van meer eten? Heb je daar wel eens aan gedacht? Merk op, schrijf op en reflecteer. Welke conclusies kan je trekken?

 

5. Face your fears

Puur om te ontdekken dat je angsten doorbreken niet direct een eetbui of gewichtstoename oplevert. Koop of bestel het product wat jij oprecht eng vindt om te eten, maar wat je wel héél lekker vindt. Ga er goed voor zitten en neem de tijd om het te eten met je volle bewustzijn. Wat merk je op? 

 

Uiteindelijk valt en staat alles met een gezonde relatie met voeding en daarin het sluiten van vriendschap met eten. Door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om alles te mogen eten én daarbij gehoor te geven aan je biologische honger en verzadiging, leer je je voeding te optimaliseren zonder angst. Hoe lekker is dat? 

 

Loop je hier nou compleet in vast, blijf dan niet rondlopen. Het verbeteren van je relatie met voeding is ontzettend lastig en het kan fijn zijn om een duwtje te krijgen in het overwinnen van je angsten. Stuur me een Whatsapp op 06-13888332, dan plannen we een vrijblijvende call in. 

 

 

Suzanne

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Leonie (donderdag, 16 februari 2023 12:19)

    Wat een interessante blog! Leuk dat je dit schrijft en deelt. Ga zo door :)