· 

Cheatdays: go or no go?

Sommige mensen zweren erbij: cheatdays. Even een dag geen strenge regels, lekker alles eten waar je zin in hebt. Maar hoe effectief zijn cheatdays nu eigenlijk en is dit een verstandige werkwijze in jouw proces naar een gezond, stabiel eetpatroon? In dit artikel neem ik je mee in de voordelen en de gevaren van zo’n dag.

 

Wat is een cheatday?

Het woord ‘cheaten’ betekent bedriegen, dat zegt natuurlijk al een hoop. Een cheatday is een dag waarop je al jouw strakke teugels op voedingsgebied even laat vieren. Op zo’n dag hou je je dus niet aan je voedingsplan. Je geeft jezelf even helemaal over aan al je cravings en eet waar je zin in hebt. Een cheatday wordt door velen als beloning ingezet. “Ik heb de hele week supergezond gegeten, dus dan mag ik op zondag best even genieten”. Je geeft jezelf een soort adempauze en wil na al die harde discipline even lief voor jezelf zijn.

 

De voordelen

Een cheatday kan mentaal een positief effect hebben op het volhouden van een gezond eetpatroon. Als jij je de rest van de week aan een strak, clean en volwaardig patroon kunt houden door op zondag te cheaten én op deze wijze je doelstelling kunt bereiken, dan is een cheatday wat mij betreft geen enkel probleem.

 

Maar dan… het gevaar van cheatdays

Je bent de hele week streng voor jezelf geweest en je kijkt erg uit naar je cheatday. Je hebt je al ingesteld op het feit dat je onbeperkt los mag gaan. Dit is het eerste gevaar. Misschien heb je hier niet eens behoefte aan, maar doe je het uit gewoonte. Het volgende gevaar zit in overeten. Door jouw grote verlangen naar alles wat doordeweeks niet mag, is het risico groot dat je al snel veel te ver doorslaat. Ongemerkt kun je door de opstapeling aan ongezonder voedsel uiteindelijk enorm hoog uitkomen qua calorieën.

 

Alles valt of staat met een energiebalans. Eet je langere tijd meer calorieën dan je behoefte? Dan kom je aan. Eet je langere tijd minder dan je behoefte? Dan val je af. Eet je gemiddeld ongeveer evenveel, dan blijf je stabiel. Belangrijk is dat je hierbij over de langere termijn kijkt. Dus niet alleen per dag, maar ook vooral over de gehele week.

 

Laten we eens kijken naar een voorbeeld.

Stel; jouw dagelijkse energiebehoefte is 1700 calorieën. Je doel is om af te vallen, dus zorg je dat je dagelijks onder deze behoefte blijft. Zaterdag en zondag zijn voor jou je cheatdays. Je houdt je eten even niet bij in een app en kiest alles waar je zin in hebt. Genieten met een grote G! Maar… kijk nu even naar tabel 1. Zie wat het gemiddelde aan calorieën doet over de week. Je komt gemiddeld 360 calorieën boven je behoefte uit. Doe je dit structureel gedurende langere tijd, dan kun je het afvallen wel vergeten…Zonde van alle energie en discipline die jij doordeweeks in je eetpatroon stopt!

 

Tabel 1: Calorie-inname over de week

 

Dag

Calorieën

Maandag

1500

Dinsdag

1480

Woensdag

1600

Donderdag

1450

Vrijdag

1600

Zaterdag

2800

Zondag

4000

 

Gemiddeld

 

2060

 

 

Vraag jezelf af: waarom wil ik een cheatday?

Waarom las jij een cheatday in? Zorgt het ervoor dat jij je doelen makkelijker behaalt, of is het een uitweg van je veel te strikte patroon? Er is vast een reden voor het feit dat je behoefte hebt aan een dag losgaan. Misschien leg jij jezelf wel veel te veel regels op en ben je doordeweeks te streng voor jezelf. Misschien heb je wel veel stress van je werk of zit je niet lekker in je vel. Of misschien zit je cheatday er gewoon ingebakken als gewoonte. Kijk eens naar de achterliggende oorzaak. Als dit van negatieve aard is, vraag je dan af of cheatdays je verder brengen in het bereiken van je doelen en of je huidige eetpatroon past bij jou als persoon.

 

Mijn advies

Genieten staat bij mij hoog in het vaandel. Af en toe flink losgaan met chocola of pizza is daarom ook prima, op voorwaarde dat de basis van je patroon voornamelijk bestaat uit natuurlijke, voedzame voedingsmiddelen en je wekelijks gemiddeld netjes uitkomt met je caloriebehoefte. Het blijft dus erg belangrijk dat jij je bewust bent van wat en hoeveel je wanneer naar binnen werkt.

 

Om te zorgen dat je gemiddeld gezien een netjes, stabiel en volwaardig patroon behoudt, ben ik meer voorstander van enkele cheats of cheatmeals per week in plaats van volledige cheatdays.

 

Plan voor jezelf bijvoorbeeld 3 momenten in de week dat je even de teugels mag laten vieren. Denk aan een stuk appeltaart bij oma’s verjaardag, 3 biertjes en wat bitterballen tijdens het stappen op zaterdag en sushi op de zondag. Zorg dat deze cheats binnen je dagelijkse caloriebehoefte passen, zo heeft je cheat geen negatief impact op je progressie. Maak keuzes en gun jezelf iets waar je echt blij van wordt, des te meer kun je er doelbewust van genieten.

 

Conclusie

Cheatdays zijn een optie voor wie keurig binnen zijn of haar gemiddelde caloriebehoefte weet te blijven en voor wie als basis een clean, volwaardig patroon heeft. Voor velen zullen cheatdays echter averechts werken en overeten in de hand werken, wat kan leiden tot grote frustraties in het bereiken van hun doelstelling. Vanuit dit oogpunt zijn cheatdays een echte no go, en kun je beter kiezen voor een aantal kleinere cheats verdeeld over de week vanuit een gezonde basis. Dit maakt het bereiken én behouden van een gezond, stabiel eetpatroon op de lange termijn veel gemakkelijker!

 

Vind jij het lastig om een goede balans te vinden tussen een gezonde basis en cheaten? Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Klik dan hier en stuur me een berichtje om samen aan de slag te gaan!

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0