· 

De reden waarom ik een hekel heb aan diëten

 ‘De diëtist die een hekel heeft aan diëten’. Misschien denk je nu; huh, maar je bent toch diëtist? Dan moet je toch juist op dieet? Lijkt logisch, maar nee. In mijn ogen hebben veel mensen een verkeerd beeld van mijn werk en het woord diëten. Ik neem je mee in mijn visie en werkwijze.

 

De diëtist

Helaas wordt mijn beroep nog steeds geassocieerd met afvallen en niks meer mogen eten. Er komen mensen mijn praktijk binnen die als eerste zeggen: “Als je maar niet aan mijn broodje hagelslag komt!”. Zonde. De diëtist wordt gezien als een stoffige, zeurende hulpverlener die jou vertelt wat je wel en niet mag. Ik zie het als mijn taak om dit tij te keren. 

 

Even terug naar de definitie van het woord ‘dieet’

‘Leefregels om het eetpatroon aan te passen’. Ofwel; het woord dieet houdt meer in dan alleen gewicht verliezen. De leefregels zijn afhankelijk van je doel. Dat kan afvallen zijn, maar dat kan ook een medisch doel zijn. Denk aan een zoutarm dieet, dat ingezet wordt voor het verlagen van een te hoge bloeddruk. Belangrijk: ken het onderscheid tussen afvaldiëten en medische diëten! Medische diëten zijn een onmisbaar onderdeel voor het voorkomen/ verminderen van klachten rondom o.a. welvaartsziekten (diabetes type 2, hart- en vaatziekten), allergieën, intoleranties en maag-darmaandoeningen.. Medische diëten zet ik zeker in bij mensen met medische hulpvragen.

 

In mijn slogan heb ik het dus specifiek over afvaldiëten. 

Afvaldiëten kennen een korte termijnvisie. Deze methodes zijn er op ingesteld om mensen in korte tijd veel gewicht te laten verliezen. Deze vaak ernstig energiebeperkte diëten kennen veel nadelen:

--> Het oplopen van tekorten in voedingsstoffen.

--> Het onnodig verlies van spiermassa.

--> Vaak niet op het individu afgestemd.

--> Men houdt het niet vol (te streng, eenzijdig, onpraktisch).

--> Resultaat is niet blijvend, omdat men geen nieuwe eetwijze leert.

--> Vaak een aanslag op de portemonnee.

 

Ik vind het schrijnend om te zien dat mensen zich nog steeds vol overgave in een streng dieet storten. Niet alleen werk je met deze afvaldiëten een jojo-effect in de hand, het levert ook nog eens tal van gezondheidsrisico’s op. Ik wil mensen hiervoor behoeden en laten zien dat het anders kan. Makkelijker, gezonder, goedkoper én effectiever!

 

Mijn visie

 

Ik leg de focus op de lange termijn.

 

In mijn ogen een van de belangrijkste punten in het aanleren van gezond gedrag. Rome is niet in één dag gebouwd. Jouw eetgedrag kun je ook niet in een paar weken omgooien. In kleine stappen verandering aanbrengen, dat is waar ik mensen in begeleid. Leren wat gezonde keuzes zijn, leren hoe je gezond eten lekker maakt en leren hoe je omgaat met lastige situaties. Zodat je, ook wanneer je je doel hebt bereikt, zélf door kunt gaan met je gezonde routines. Op deze manier zal je gemakkelijker jouw resultaten behouden.

 

Ik wil mensen niets verbieden.

 

Er zijn goede of foute voedingsmiddelen. Dus laat ik jou vrij in jouw keuzes. Ik wil je leren wat bewuste keuzes zijn en hoe je gezond eten lekker maakt. Gezond eten moet een feestje zijn. Geen straf. Balans staat voorop. Een gezonde rode draad met ruimte voor een verwenmoment.

 

Ik wil jou als uniek persoon behandelen.

 

Ieder persoon is uniek. Dat vraagt om unieke begeleiding. Een gezonde voeding moet op het individu afgestemd worden. Jouw vraag staat centraal; ik help je om jouw eigen optimale patroon te creëren, passend bij wie jij bent en wat jij doet.

 

Kortom

Ik kijk naar wie jij bent, wat jouw behoeften zijn en hoe jij op lange termijn jouw kwaliteit van leven kunt verhogen. Fitter, energieker, minder klachten of een gezonder gewicht; welke vraag jij ook hebt, we gaan samen op zoek naar een manier van eten die bij jou past. 

 

Heb je vragen over mijn denk- en/of werkwijze? Stuur me gerust een berichtje!

Reactie schrijven

Commentaren: 0