· 

Tofu

Er zijn steeds meer keuzes in het vegetarische schap. Niet alles is verantwoord; kijk altijd even hoe puur het product is. Naturel tofu en tempeh zijn de meest gezonde opties. Beiden worden gemaakt van soja. Soja is een volwaardige vleesvervanger, omdat er eiwitten, ijzer en vitamine B1 in zitten. Tofu is makkelijk gezond te marineren om het een lekker smaakje te geven. Zorg wel dat je de tofu goed uit laat lekken, dan wordt het lekker knapperig bij het bakken!

 

Tofu bowl

 

Ingrediënten (2 pers.)

120 gram zilvervliesrijst

200 gram tofu

¾  komkommer

1 avocado

100 gram wortel (geraspt)

100 gram edamame bonen

3 el sojasaus

3 el rijstazijn

1 teentje knoflook

(sesam)olie

Extra optioneel: 2 tl sesamzaad, 100 gram wakame en wasabi naar smaak.

 

Bereiding

Laat de tofu goed uitlekken en wikkel in een theedoek. Zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een houten snijplank) en laat dit zeker 10 minuten staan zodat het vocht eruit kan lopen. Knijp de tofu goed uit en snijd in kleine blokjes. Marineer de tofu in een kom met de sojasaus, rijstazijn en uitgeperste knoflook. Laat 30 minuten staan om goed in te trekken. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzingen. Laat volledig afkoelen en roer hier 2 el rijstazijn door. Was de komkommer en rasp ook hier reepjes van. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel de avocado uit en snijd vervolgens in dunne plakjes. Verhit een scheutje (sesam)olie in de koekenpan en bak hierin de gemarineerde tofu, inclusief marinade, gaar gedurende 12 minuten op middelhoog vuur. Verdeel de rijst over twee kommen. Verdeel over elke kom de wortel, komkommer en avocado. Strooi tot slot de gebakken tofu en de edamame bonen er overheen. Maak de bowls af door eventueel wat wakame en/ of sesamzaadjes toe te voegen. Serveer met wat extra sojasaus en/of wasabi naar smaak.