· 

5 redenen waarom je niet afvalt

Vanaf vandaag wil je echt je gewicht aanpakken. Weg met die zakken chips, tijd voor salades. Je gaat je eetpatroon even flink omgooien. Die kilo’s gaan er tenslotte niet vanzelf af! Goede instelling, maar helaas maken veel mensen verkeerde keuzes bij het afvallen. Hierdoor boeken ze geen of minder resultaat. Zonde, want dit is onnodig en zorgt voor een hoop frustraties. Ik laat je 5 veelgemaakte fouten zien, zodat jij deze kunt voorkomen!

 

1. Je gaat diëten

Welk dieet je ook kiest, ze zijn allemaal gericht op de korte termijn. Zo snel mogelijk en in korte tijd veel afvallen. Klinkt leuk, maar wat doe je na zo’n je dieet? Precies, je valt weer terug in je oude patroon. Je komt weer aan, gaat nog maar een keer diëten en zo gaat de cirkel rond. Hallo jo-jo effect! Dat wil je niet. Blijf dus weg van de crash-diëten, shakes en maaltijdrepen. Focus je op een gezond eetpatroon voor op de lange termijn. Dan bereik je vanzelf een gezond gewicht dat je ook nog eens lang vast kunt houden.

 

2. Je wil te snel

Afvallen doe je niet eventjes. Er komt een hoop bij kijken als je je leefstijl wil veranderen. Dit betekent dat je ook regelmatig een flinke terugslag kan verwachten. Het gaat echt niet vanzelf! Weet dat het veranderen van gedrag een langdurig proces is waarbij je geduld moet hebben. Neem de tijd om af te vallen en geef niet te snel op. Stel je doelen niet op het afvallen zelf, maar op het aanwennen van een gezonde leefstijl en een gezond eetpatroon. Doe dit vervolgens stapje voor stapje, dat werkt het beste. Je zal zien dat je zo vanzelf een gezonder gewicht gaat bereiken.

 

3. Je bent gevoelig voor hypes en trends

Superfoods, health-retreaten op Bali, detoxen... Allemaal prachtige commerciële middelen om jou te verleiden tot ‘gezond bezig zijn’. Jij denkt helemaal op de goede weg te zitten met je tarwegras en sapkuren, terwijl je alleen je eigen portemonnee beroofd. Nee, je kunt niet twee weken onbeperkt barbecueën, wijn drinken en daarna alle ellende oplossen met een detox-kuur. Wil je resultaat? Dan zal je toch echt harder je best moeten doen en je volledige patroon aan moeten passen.

 

4. Je eet teveel gezonde, calorierijke producten

Bij afvallen draait het maar om één regel: minder eten dan je behoefte. Dat je 100% gezond eet, wil niet garanderen dat je minder eet dan je behoefte. Ook gezonde producten kunnen veel calorieën bevatten, waardoor je al snel boven je behoefte eet. Denk aan avocado’s, bananen, pindakaas en noten. Deze producten bevatten wel ontzettend veel goede stoffen, dus blijf ze zeker eten. Belangrijk is om de portiegrootte in de gaten te houden. Met mate dus!

 

5. Je eet te weinig

Ja, echt. Langdurig te weinig eten zorgt voor een verstoorde stofwisseling. Je lichaamsmotortje moet blijven branden wil je stofwisseling goed blijven werken. Eet je ongeveer zoveel als jouw energiebehoefte? Dan kan je lichaam optimaal functioneren. Honger jezelf niet uit, want dat verhoogt alleen maar het risico op ongezond snacken en eetbuien. Heb je geen ontbijt op en ben je vergeten te lunchen op je werk? Geen slim idee, want het risico dat je op de terugweg bij de McDonald’s beland is dan ongeveer 99%. Kies bij afvallen liever voor regelmatig eten. Denk aan 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag. Zo houd je constant voldoende energie en een prettig vol gevoel.

 

Naast deze 5 punten zijn er natuurlijk nog vele andere oorzaken die het afvallen in de weg kunnen staan. Denk aan o.a. niet bewust zijn van je eigen eetgedrag, je bewegingspatroon en verkeerde productkeuzes.

 

Zijn bovengenoemde punten herkenbaar voor je? Dan is het misschien tijd om het afvallen anders aan te gaan pakken. Weet je niet goed wat jouw afvallen in de weg staat, of lukt het maar niet om zelf af te vallen? Ik kijk graag met je mee en wil je graag helpen. Neem gerust contact met mij op voor een gratis kennismaking, dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0