· 

Eetgedrag op vakantie: hoe kan ik gebalanceerd genieten?

Vakantie is een moment van ontspanning. Even helemaal niks hoeven, gewoon lekker tot jezelf komen. Of je nu naar Texel gaat, naar Bali of thuisblijft; de vakantieperiode is fijn. Wat voor bijna iedereen onlosmakelijk is verbonden aan vakantie vieren, is genieten van lekker eten en drinken. Een biertje bij de barbecue, een ijsje onderweg, een cocktail aan het zwembad… Allemaal heerlijk. Er is alleen één probleem. Nog te vaak gebruiken mensen de vakantie als excuus om zich te laten gaan. “Ik pak het erna wel weer op” is meer regel dan uitzondering. Zonde, want met een andere mindset en wat simpele aanpassingen kun je gewoon genieten op vakantie, zonder dat die kilo’s er bij thuiskomst weer aan zitten.

 

Bewustwording

De juiste balans tussen gezond eten, genieten en een stabiel gewicht begint bij bewustwording. Wees op de hoogte van je eigen acties. Wat voor voedingsmiddelen kies ik normaal gesproken op vakantie? Waarom maak ik deze keuze eigenlijk? Vind ik dit echt heel lekker of is het meer een gewoonte? Wat bevat het aan calorieën en voedingsstoffen? Zijn er misschien ook andere opties voor handen, die net zo lekker, maar veel gezonder zijn? Wanneer je nadenkt over je keuzes, kun je misschien ook beredeneren waarom je voorgaande jaren kilo’s aan bent gekomen. Dit vergt wat oefening en productkennis, maar zorgt er op lange termijn voor dat je zelfs ongemerkt al goede keuzes gaat maken.

 

 

Vooruitdenken

Vooruitdenken is ontzettend belangrijk. Door te plannen kun je je dag zo indelen dat je én gezond eet, maar ook ruimte hebt om te genieten van wat minder gezonde keuzes. Ik ben zelf een enorme zoetekauw. Wanneer ik weet dat er ’s avonds allerlei toetjes bij het buffet staan, dan weet ik dat dit mijn grootste verleiding is. Ik zorg er dan bij mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes voor dat ik alvast rekening houd met mijn eten. Ik neem wat minder suiker- en vetrijke producten, dan kan ik ’s avonds gerust genieten van mijn toetjes! Een ander goed voorbeeld zijn de dranken op vakantie. Veel mensen drinken zonder erbij na te denken de gehele dag verse fruitsapjes en frisdrank, om vervolgens in de avond uitgebreid aan de cocktails te gaan. Bedenk dat je zo ongemerkt ontzettend veel extra calorieën (voornamelijk suikers) binnenkrijgt. Wil je hierin gebalanceerd kunnen genieten? Kies dan een maximaal aantal drankjes met calorieën uit die je echt graag drinkt, bedenk vast wanneer je deze neemt en drink de rest van de dag vooral water, koffie, thee en eventueel een keer light-frisdrank.

 

Een kijkje in de beredenering van mijn keuzes

Om je inzicht te geven hoe je om kunt gaan met keuzes op vakantie, geef ik je een kijkje in een van mijn ontbijtmomenten op Jamaica. Ik laat je zien hoe ik mijn keuzes beredeneer en wat ik vervolgens daadwerkelijk opschep. Het gaat om een ontbijt bij een all-inclusive hotel. Let op: spiegel je nooit direct aan een ander qua eten. Mijn dagelijkse caloriebehoefte is heel anders dan die van jou. Het kan dus zijn dat ik veel meer of minder eet dan jij zou moeten. Zie het als richtlijn in het maken van keuzes.

 

Om 08:30 loop ik richting het ontbijtbuffet. Ik word overspoeld met de geur van verse, warme croissants en gebakken bacon. Ruikt goed! Ik pak een bord, maar ga niet meteen opscheppen. Ik loop eerst een rondje langs al het aanbod. Wat is er eigenlijk allemaal? Vervolgens bedenk ik wat ik lekker vind, maar ook wat mijn lichaam nodig heeft. Denk aan een combi van: koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vitamines, vezels, water. Mijn bord bestaat uiteindelijk uit 2 scheppen roerei, een snee oerbrood, 4 stukken gegrilde kipfilet, een eetlepel avocado, een opscheplepel komkommer en tomaat en 2 plakjes gerookte zalm. Ik heb hierna nog trek, dus besluit nog een 2e rondje te maken. Ik pak een kom naturel halfvolle yoghurt met een lepel havermout, een lepel pompoenpitten en wat blokjes meloen en ananas. Als toetje neem ik een pannenkoekje met siroop. Ik drink er 2 kopjes thee bij en neem nog een glas water.

 

Je ziet dat ik ontbijt met voorbedachten rade. Dit kost mij geen moeite, omdat ik dit al jaren doe. Door jezelf dit stapsgewijs aan te leren, gaat het automatisch. Ik bedenk eerst: waar heb ik zin in? Ik had op dat moment echt zin in roerei, maar ook in iets zoets. Vervolgens kijk ik hoe ik het roerei en iets zoets kan verwerken in een gezond geheel. Brood, havermout, fruit en een pannenkoekje voor de koolhydraten; roerei, kip en yoghurt voor de eiwitten; avocado, zalm en pompoenpitten voor de gezonde vetten…etc. Hiervoor is enige kennis van producten (wat zit er in qua calorieën en voedingsstoffen) wel belangrijk. Je kunt een app gebruiken om dit te bepalen, maar je kunt ook verpakkingen bekijken. Zo leer je jezelf automatisch aan wat in welk voedingsmiddel zit. Lastig? Laat het me weten, ik kan je altijd helpen om je kennis over voedingsstoffen en producten te verhogen.

 

Even terug naar mijn ontbijt: heb ik dan geen zin in die warme croissantjes? Nee, eigenlijk niet. Niet alleen omdat ik persoonlijk bovenstaand ontbijt veel lekkerder vind, maar ook omdat ik weet dat ik na een ontbijt van croissants of andere zoetigheid over een half uur weer trek heb. Ik hou hier dus vast rekening mee. Daarnaast weet ik dat ik in verhouding veel meer kan eten als ik eet zoals bovenstaande. Bedenk even dat 2 croissants met roomboter en jam al ongeveer 500 calorieën bevat, terwijl je hier nauwelijks goede voedingsstoffen mee binnenkrijgt. Mijn hele ontbijt zoals bovenstaande bevat ongeveer 600 calorieën én is ontzettend voedzaam. 

 

Door bewust na te denken én alvast vooruit te denken, zorg ik dat ik iedere dag in balans blijf. Op die manier kan ik gerust toetjes eten en een lekkere cocktail drinken, zonder dat ik uiteindelijk bij thuiskomst extra kilo’s op de weegschaal zie staan. Jij kunt dit ook! Door stil te staan bij je acties, te plannen en je productkennis uit te breiden, kun je geleidelijk aan steeds makkelijker bewuste, gezonde keuzes maken. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0